Gemeenten hebben binnen de VNG gekozen om collectief samen ICT-instrumenten te maken en het gebruik hiervan te organiseren. Er is geld vrijgemaakt dat nu niet meer in de algemene uitkering naar de gemeenten komt. En het is nu zaak om goed gebruik te maken van de opbrengsten die de collectieve samenwerking oplevert.
Gemeenten doen dit omdat het noodzakelijk is om werk en gegevens te kunnen uitwisselen met externe partners, zoals de Omgevingsdiensten, andere gemeenten, maatschappelijke instellingen en meer. Voor die coproducties is het essentieel om gebruik te maken van gelijksoortige (ICT)-producten, die op elkaar aansluiten. De collectieve aanpak is ook efficiënt doordat de gemeenten meer regie voeren over de eigen ICT-ontwikkelingen en daardoor dus minder afhankelijk zijn van de prioriteiten die marktpartijen stellen.
Voor kwalitatief betere en efficiëntere meting van prestaties, combineren wij allerlei verschillende audits binnen één ENSIA-rapportage (Éénduidige Normatiek Single Information Audit). In aanvulling op de samenwerking met andere gemeenten zoeken wij, per onderwerp gedifferentieerd, samenwerking met maatschappelijke partners voor expertise die wij niet altijd zelf hebben én omdat we met anderen samen effectiever kunnen zijn voor de burgers en bedrijven waarvoor wij werken. Zo werken we samen met Purmervalley bij de ontwikkelingen voor het werken met data.