High Impact Crimes (woninginbraken, overvallen en straatroven)
De meeste inbreuk op het veiligheidsgevoel van inwoners wordt veroorzaakt door de zogenoemde High Impact Crimes (HIC). Onder HIC vallen de volgende delicten: overvallen, straatroof, geweld en diefstal/inbraak woningen. Deze delicten hebben zowel landelijk, regionaal als lokaal prioriteit. Het aantal woninginbraken daalt al een langere perode. De gezamenlijke partners (politie, gemeente, inwoners van Purmerend) doen er alles aan om dit te bereiken. Lokaal wordt bij een verontrustende ontwikkeling in criminaliteit direct de samenwerking met de politie geïntensiveerd, waarbij samen (met overige betrokken partners) maatwerk voor zowel de korte als de lange termijn wordt geleverd. De huidige aanpak van afglijdende jeugd, waarbij intensief wordt samengewerkt tussen veiligheid en zorg, begint zijn vruchten af te werpen en wordt onverminderd voortgezet.
Ondermijning
Ondermijnende criminaliteit bestaat uit alle vormen van misdaad die een bedreiging vormen voor de integriteit van onze samenleving. Voorbeelden zijn burgers of bedrijven die op grote schaal belasting ontduiken, crimineel geld witwassen of frauderen met vastgoed, overheidssubsidies of aandelen. Hierbij is mogelijk een link met zaken als cybercrime, drugshandel, mensenhandel etc. Bij ondermijnende criminaliteit is vaak een verwevenheid van de onderwereld met de bovenwereld. Ondermijnende criminaliteit is niet altijd zichtbaar maar heeft wel zichtbare gevolgen voor de burger. Denk daarbij aan verloedering op straat, verwaarlozing van panden, mensenhandel, brandgevaarlijke hennepplantages en drugshandel.
De aanpak van georganiseerde misdaad vraagt om een georganiseerde overheid en een integrale aanpak. Onderdeel van deze integrale aanpak vormt de inzet van bestuursrechtelijke middelen. Purmerend kiest voor een actieve opstelling in samenwerking met betrokken partners.
Veiligheidsregio
De snelste hulpverlening voor de burger zal nog meer prioriteit krijgen door het loslaten van de regionale operationele grenzen. Hetgeen in concreto betekent dat het brandweerkorps van de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland (VrZW) ook als eerste ingezet kan worden bij calamiteiten in aanpalende veiligheidsregio’s en vice versa. Al eerder waren de gemeentelijke grenzen binnen de regio losgelaten.
De in 2017 gemaakte professionaliseringsslag met betrekking tot de invulling en inzet van de gemeentelijke kolom binnen de multidisciplinaire aanpak van crisisbeheersing zal in 2018 haar waarde moeten bewijzen. Uit de nieuwe multidisciplinaire aanpak voor het evalueren van grotere incidenten zal dit het komende jaar moeten blijken. Overigens zal de eigen gemeentelijke organisatie voldoende kennis in huis moeten houden, zeker bij een grotere gemeente als Purmerend.
Handhaving
Bij handhaving wordt waar mogelijk 'van buiten naar binnen' gewerkt. Dit betekent onder meer dat handhavingsprioriteiten mede worden gebaseerd op wat inwoners en bedrijven belangrijk vinden en dat problemen waar mogelijk in gezamenlijkheid worden opgelost. Binnen de mogelijkheden die de gemeente heeft, wordt gezocht naar de beste weg die leidt tot de oplossing van een probleem.